Bölcsességek festményen
gondolatok, bölcsességek, festmények
MENÜ

bölcsességek és festmények főoldal

Ezotéria, vagy bárki számára
könnyen érthető?

Miért van az, hogy egyes képek mások számára ezotéria kategóriájába tartoznak?

Az ezotéria titkos tanokat jelent, ami csak a beavatottak számára ismeretes.


EzotériaMennyire nem szerencsés az a helyzet, amikor a festő nagy műgonddal elkészíti festményét, de sajnos rajta kívül senki más nem érti, hogy mit ábrázol a kép. Rosszabb esetben még ő maga sem. Lehet, hogy divatos a mások számára nem kommunikáló, már-már az ezotéria kategóriába tartozó képeket szeretni; - nincs is ezzel semmi baj - , ezek a képek lehetnek rendkívül esztétikusak.

Mégis, mennyire legyen érthető és mennyire legyen ezotéria egy kép?

A képek egy része a tájkép, csendélet, portré és hasonlók kategóriájába tartozik. Itt teljes mértékben az esztétika érvényesül. Mondanivaló szempontjából ezek egyértelműek, könnyen átadják az érzést vagy a hangulatot.

Van a képeknek egy másik csoportja, ahol leginkább a mondanivaló kerül előtérbe, aztán jön az esztétika. Ez az a része a művészetnek, ami a honlap témája is.


SzimbólumokHa az ilyen képeket festő művész igazán el akarja érni a célját, akkor tisztában kell lennie, azzal, hogy a szemlélőnek a lehető legnagyobb mértékben értenie kell kép mondanivalóját. Tehát nem szerencsés mások számára ezotéria képeket készítenie.

Mivel lehet könnyen érthetővé tenni - nem ezotéria kategóriába - egy kép mondanivalóját?

Ha egy festő eldöntötte, hogy a képén keresztül nagyon sok emberhez szeretné eljuttatni üzenetét, akkor olyan kompozíciót és elemeket kell alkalmaznia, amelyek közismertek. Itt kerül előtérbe a szimbólumok használata. Ezeket kell – mint a legókat – beleépítenie a festménybe, megfelelő kompozícióval és színvilággal elhelyezve.


Ebből nyilvánvalóan következik, hogy annál sikeresebb ebben, minél leleményesebben, minél jobb kompozícióban alkalmazza a szimbólumokat és minél több esztétikával. A kompozíció azt jelenti, hogy úgy elrendezni valamit az alkotásban, hogy maga az elrendezés is kifejez valamit. Tehát ez is lényeges eleme a megértésnek.


SzemétszállításÍgy már világosan látható, hogy egy tiszta üzenethez kerülni kell azt, hogy a kép ezotéria legyen mások számára.


Ezért ha ilyen festményt alkotsz, akkor a fentieket tartsd szem előtt!

Ha pedig műkedvelő vagy, akkor semmiképp se érezd magad rosszul, csak mert nem értesz egy már-már ezotéria képet, amikor mások "áradoznak" róla!


L. Ron Hubbard könyvei sokat segítettek nekem abban, hogy legyen mondanivaló a képeimben. Nézz be te is a www.nyiregyhazadianetika.hu oldalra, ahol megtalálod a munkáit!

 

Tárnoki János

 

 

 

A következő szavak egyikével találtál ide: ezotéria, ezotéria kép

 

 

 

 

 


Hírek

 • A képalkotás és a mondanivaló egyesítése

   

  Íme, a bölcsességek a festmények mondanivalójában. Olyan képeket és magyarázatokat találsz az oldalon, amelyekkel megláthatod, hogyan lehet szinte bármilyen üzenetet, gondolatot vizuálisan kifejezni.

   

  Adjanak neked is építő gondolatokat a honlap képei és azok elemzései!

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

Asztali nézet