Bölcsességek festményen
gondolatok, bölcsességek, festmények
MENÜ

bölcsességek és festmények főoldal

Mátrix

Hogyan próbálja meg lelebbenteni a fátylat egy mátrix kép a valóságról?

A Mátrix az a film, amelyik bemutatta, hogy a körülöttünk lévő világ csak látszat és valami egész más a valóság. Ha megnézzük, nemcsak ez a film az első próbálkozás a szemek felnyitására, hogy valami nincs rendben a világgal. Már az ókori filozófusok is komolyan foglalkoztak azzal, hogy mi számít valóságnak.

És az ember belül nyugtalan. Nincs kellő tudása. Nem tudja honnan jött és miért van itt. És így a művész is nyugtalan. Keresi a választ, és ha közelebb kerül az igazsághoz, akkor műveiben igyekszik tovább adni amit megtalált.

A következő kép pontosan ennek példája. Igyekszik megláttatni azt, ami a színfalak mögött van. Íme teljes egészében:


A Mátrix

Mi köze a Mátrix világához annak, amit a kép közöl?

Ahogy a film, ez sem annyira egy kellemes, lehetséges valóságot mutat be. Nem biztos, hogy tetszik, amit a kép mutat; nem kell egyetértened vele, hacsak nem te is így látod. Egy kiábrándító nézőpontot ad, ugyanakkor ábrázolja a kiutat is egy magasabb szint felé. Bár önmagában is megfejthető a kép összes mondanivalója, az alábbiakban egyes részletei és azok mögöttes tartalma is bemutatásra kerülnek.

Amennyiben szeretnéd megfejteni saját magad, akkor csak a fenti képet nézd. Ha valamelyik részével nem boldogulsz, lentebb további mondanivalók várnak.


Mátrix 1

Tegyük fel, hogy az emberből robotot csinálnak, aki csak díszleteket hajszol. Hiányoznak az élet valódi értékei, minden csak felszín, fény és csillogás. Ez a része a képnek azt is mutatja, hogy az ilyen dolgok bármikor összeomolhatnak, mert nincs alattuk stabil alap. Mivel sokan el vannak foglalva a felszínes dolgokkal, nem is látják a háttérben közeledő tüzet, ami a pusztulást jelképezi.


Mátrix 2

A Mátrix filmben is elhangzik, hogy „az elme börtön a tudat számára”. Az ember, azon túl, hogy gépiesen kell élnie, mint egy robot, belül a saját gondolataiban is le van foglalva. A múltat nézi a most helyett, ahogy a fejben lévő belső TV szimbolizálja. Odafigyel a belső hangokra, amelyek azt sugallják, hogy nem képes elérni a dolgokat. Így nem bízik magában és nem hiszi el, hogy sokkal többre képes. A belső hangokat a TV két oldalán lévő hangszórók jelképezik. És valahol, tudata legmélyén arról álmodik, hogy ki tud szabadulni ebből a börtönből. Ezt jelzi a kulcs kezében.

 

Mátrix 3

A képen megjelenik a gonoszság is. Valaki képes a színfalak mögül rejtett eszközeivel „távirányítani” másokat úgy, hogy azok úgy viselkedjenek, ahogy az neki megfelel.

Ezért akit mások irányítanak, nem tudja a saját életét élni.


 

 

Mátrix 4A média befolyása is feltűnik, TV-hez láncolás formájában. Annyira meghatározza a média az emberek életét, és sokan annyira függenek tőle, hogy már mással nem is foglalkoznak. Rögtön révült tekintetek tapadnak a képernyőkhöz, amikor ott felhozzák a pénz témáját.

 

 

 

 

Oly mértékben lefoglalják ezek a dolgok az embereket, hogy már nem is foglalkoznak azzal, hogy kiutat keressenek ebből a Mátrix állapotból. Hiába világít ott a kijárat (EXIT felirat). Azt gondolják, hogy ez is csak egy újabb manipuláció, meg sem vizsgálják. A tábla egy olyan irányba mutat, ahol hatalmas és korlátlan képességek várják azokat, akik elég bátrak ahhoz, hogy ne hallgassanak se másokra, se a belső hangokra, és megvizsgáljanak, kipróbáljanak minden lehetséges dolgot, ami szabadulást ígér a Mátrix börtönéből.

Mátrix 5A nagy színfalon túl sokkal ragyogóbb élet és sokkal nagyobb lehetőség képe jelenik meg. A mátrix kép végső mondanivalója ez:


Ne add fel a kijárat keresését és vizsgáld meg becsületesen, mások véleményétől függetlenül azokat a lehetőségeket amiket találtál!

Ki tudja, lehet, hogy az egyik valóban a kijárat lesz.


L. Ron Hubbard könyvein keresztül én találtam egyet. Vizsgáld meg te is!: www.nyiregyhazadianetika.hu

 

Tárnoki János

 

 

 

 

Ezen szavak egyike segített az oldalra: mátrix, a mátrix

 

 

 

 

 

 

 


 


Hírek

 • A képalkotás és a mondanivaló egyesítése

   

  Íme, a bölcsességek a festmények mondanivalójában. Olyan képeket és magyarázatokat találsz az oldalon, amelyekkel megláthatod, hogyan lehet szinte bármilyen üzenetet, gondolatot vizuálisan kifejezni.

   

  Adjanak neked is építő gondolatokat a honlap képei és azok elemzései!

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

Asztali nézet